fallback

Ястребите във Фед са настроени за по-големи увеличения на лихвите

Данните всъщност ни крещят да повишим с 50 базисни пункта, изтъква Кристофър Уолър

22:30 | 18.03.22 г. 2

Ястребите в рамките на Федералния резерв настояха за по-бърз темп на затягане на паричната политика, като един от тях дори сигнализира за значително по-агресивни действия, съобщава Bloomberg.

В първата вълна от коментари на служители на централната банка на САЩ след първото повишаване на лихвите от 2018 г. насам, управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че се застъпва за повишаване на лихвените проценти до над 3% до края на годината, докато Нийл Кашкари от Минеаполис, който преди настояваше за търпение, посочи, че е сгрешил по отношение на инфлацията и сега подкрепя подобни мерки.

Представителите на Федералната комисия за отворения пазар гласуваха с 8 на 1 в подкрепа на покачването на лихвите.

фед

Управителят на Фед Джером Пауъл има задачата да осигури консенсус в Комисията за определяне на политиката и има най-голямо влияние върху крайния курс на паричната политика на САЩ. С гълъбите, които сега се присъединяват към ястребите в аргументацията за действия за ограничаване на най-горещата инфлация от 40 години насам, за него ще бъде по-лесно да насочи политиката в по-агресивна посока, ако е необходимо.

Булард, който гласува против одобреното в сряда увеличение от 25 базисни пункта, се идентифицира като служителят на Фед, който предлага най-голямо увеличение на лихвите за 2022 г., и заяви, че репутацията на централната банка е застрашена, ако не успее да предприеме нужните действия. 

“Комбинацията от силно икономическо представяне и неочаквано висока инфлация означава, че към момента лихвата е на твърде ниско равнище, за да се управлява разумно макроикономическата обстановка в САЩ", коментира Булард.

Малко след него Кристофър Уолър заяви, че войната в Украйна е причината той да не настоява за увеличение с 50 базисни пункта на срещата тази седмица.

„Данните всъщност ни крещят да повишим с 50 (базисни пункта), но геополитическите събития ни казват да продължим напред с повишено внимание. Така че тези два фактора ме подтикнаха да подкрепя увеличението с 25 базисни пункта“, посочи Уолър в интервю за CNBC.

Нийл Кашкари, управител на Фед за Минеаполис, пише в есе, публикувано на уебсайта на неговата банка, че подкрепя повишаването на лихвените проценти до диапазон от 1,75-2% до края на 2022 г., в съответствие със средната прогноза на служителите на Фед. Той също така посочи, че ако преценката се окаже, че икономиката на САЩ е притисната допълнително от инфлацията, тогава Федералната комисия за отворения пазар ще трябва да действа по-агресивно“.

Всичко това е усложнено от руската инвазия в Украйна, която изстреля допълнително нагоре цените на горивата, храните и металите, пораждайки опасения от стагфлация, подобна на тази от 70-те години на миналия век.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
fallback